Színek, savak, illatok – Kőhegyi bortörténetek

Színek, savak, illatok – Kőhegyi bortörténetek
szept. 5
BORÁSZ A HAJÓN

BORÁSZ A HAJÓN

Borvacsora a Kőhegybor nemzetközi borakadémikusával Szentendréről

Harmadik Küllő Hajóbári Borvacsora a Kőhegybor Pincészet borászával, Hidegkuti Gergellyel, Szentendréről.

ÉRKEZÉS: 19:00-tól

KEZDÉS: 19:30

A település vulkáni tanúhegyéről elnevezett Kőhegybor Pincészet alapító-tulajdonosát, Hidegkuti Gergely borászt, nemzetközi borakadémikust nem kisebb cél vezet, minthogy újjáélessze a szentendrei szőlészeti és borászati kultúrát több mint 100 éves álmából.

Kevesen tudják, hogy az 1880-as filoxéra megjelenéséig a szentendrei borvidék nemcsak Magyarország, de a környező országok kiemelkedő borvidékének számított, több mint 700 hektáron termesztett borkülönlegességeit egyaránt kereste Bécs és Varsó, borospince hálózata a 100 km-t is meghaladta. Az 1850-es években a szentendrei borkülönlegességek, mint például a zsuppos bor, 60-150 forintos áron kelt el Európa-szerte. Ebbe az idilli képbe csapott bele a filoxéra, amit a környéken 1880-ban jelentettek először Tahitótfaluból, Málnay doktor szőlőjéből. Magyarországon 1875-től 1897-ig 666 820 kataszteri holdszőlőből 391 217, azaz 224 950 hektárnyi szőlő pusztult el, ami az akkori magyarországi szőlőtermesztés 59%-át jelentette. A szentendrei borkultúra teljes egészében a filoxéra áldozatául esett, mintegy 5 év alatt pusztította el az ottani szőlőtermesztést a kártevő.

A Kőhegybor Pincészet borainak karaktere egyedi, bennük a Kő-hegy vulkanikussága, a délvidéki stílus és a modern technológia egyaránt felismerhető. S hogy milyen bor a tömjénes, szerb nevén a tamjanika? Miért épp Ister, Múmia, Ráby vagy Ezeregy lett a borok neve? Hol élt önkéntes elvonulásban Hamvas Béla a 40-es években? A borvacsorán mindenre is fény derül!

Menüsor

Házikőrözött, tepertő, májas

Háziliba rilette zsírjában, környékbéli sonka, szalámi, kolbász, friss zöldségekkel, tökmagolajos paradicsomsalátával

Tanyasi csirkepörkölt tejföllel, nokedlival

Környékbéli sajtválogatás

A menüsort összeállította:

Tóth Péterex-chef de cuisinefor Gundel

Borsor

Ister (chardonnay–zweigelt habzóbor)

Tamjanika (száraz muskotály)

Ezeregy (ezerjó)

Hamvas (chardonnay)

Rozi (zweigelt rozé)

Dézsma (pinot noir)

Múmia (merlot)

A Vöröslő Aszú

Jegy
Jegyár 24 000 Ft / fő
JEGYVÁSÁRLÁS

Iratkozz fel!

TOVÁBBI PROGRAMOK

aug. 22

BORÁSZOK A HAJÓN

Borvacsora a Rustica Borműhely borász-házaspárjával Szentendréről RÉSZLETEK
szept. 5

BORÁSZ A HAJÓN

Borvacsora a Kőhegybor nemzetközi borakadémikusával Szentendréről RÉSZLETEK
Sütiket használunk az oldalunk megfelelő működésének biztosításához és az oldalunk látogatottságának elemzéséhez. További részleteket a sütitájékoztató tartalmaz.
Összes süti elfogadása
Alapvető sütik elfogadása